2019 yılı içerisinde çalışmalarına başladığımız Şehir Hatları Web Sitesi erişilebilir arayüzü ile tamamlandı. Web Tasarım ve web yazılım çalışmalarında Görme Engellilerin de rahatlıkla kullanabileceği içerik ve kodlama ile hazırlanan web sitesi yayına başladı.

Vapur çay ve simit denince ilk akla gelen Şehir Hatları, yeni gelişen teknolojilerle hayata çok daha fazla entegre olmaya başlayan "Görme Engelli Bireylerin" de hizmetlerine erişimini kolaylaştırmak, bilgilendirme sorumluluğunu onlar için de en kolay şekilde sunmak amacı ile "Erişilebilir Web Sitesi Geliştirme" çalışmalarını TRİOS'a emanet etmişti.

Kamu ve özel sektörde çok fazlaca örneği bulunmayan bir çalışma hazırladık. Tasarım ve Yazılım geliştirmesini yaptığımız web sitesi ayrı bir linke ihtiyaç duyulmayacak şekilde görme engelli bireylerinde kullanımına uygun yapıda geliştirildi.

2012 yılında bizler tarafından hazırlanan eski web sitesi tasarım arayüzü ve içerik yönetim sistemi yazılımı bütünüyle yenilendi. Erişilebilirlik kriterlerinin de dikkate alınarak hazırlanan bu projede, çalışma tamamlanması sonrasında NVDA ve JAWS isimli görme engellilerin kullandığı özel programlar ile tarafımızca test edildi.

NVAD ve JAWS programları ile yaptığımız bu testler sonrasında gerçek kullanıcıların da test etmesi erişilebilirlik çalışmalarının verimini bizlere gösterecekti. 

İBB Büyükşehir Belediyesi bünyesinde görevli Erişilebilirlik Uzmanı Yavuz Algül tarafından yapılan testler sonrasında kendisinin de yönlendirmeleri ile erişilebilirlik hususunda sorunsuz çalışan bir proje ortaya çıktı. 

Bu çalışma ile görme engelli bir vatandaşımız Şehir Hatlarının web sitesinde bilgisayarından veya mobil cihazından giriş yaptığında NVDA ve JAWS programları aracılığı ile aradığı içeriğe kolayca ulaşabilecek. Dilerse vapur seferlerinin saatlerini inceleyebileceği gibi sefer arama motoru ile gitmek istediği yere nasıl gideceğini de öğrenebilecek.

Sn. Yavuz Algül Bey'e proje süresince verdikleri destek ötürü bir kez daha teşekkür ederiz.